om Kunstplass | utstillinger & events | praktisk info

 

twitter

| kommendetidligere

 

Kjær leik / Secret Love
– Skeive kjærlighetshistorier fra 1900-tallet fram til i dag

Utstillingen ”Kjær leik / Secret Love ” er en hyllest til den skeive kjærligheten – til mangfoldet – til leken – kontrastene og sårbarheten. Det handler om å våge å elske.Kjær leik kan være en opplevelse av lykke sammen med sin elskede. En setning. Et blikk. Et kjærtegn. Kjær leik kan vare i et flyktig øyeblikk, eller livet ut. Det handler om å være sann, seg selv og om tilhørighet.

Kjærlighet er en universell følelse, som er like sterk og ekte, uavhengig om den kan leves ut i all offentlighet, eller om kjærligheten er anonym og utfolder seg i den private sfæren. Det har vært knyttet mye hemmelighold til skeiv kjærlighet, både i Norge og i resten av verden. På verdensbasis er homofili kriminalisert i 73 land og i 13 stater er det dødsstraff. 76 land har lover som til en viss grad gir LHBTI-personer beskyttelse, og 47 land har lovbestemt beskyttelse, som Norge og de fleste land i Europa.

Vi er så heldige som får vise flere verk fra utstillingen ”Secret Love” med kinesiske samtidskunstnere, utlånt fra Världkulturmuseerna i Stockholm. ”Secret Love” viser kraften og endringene i det kinesiske samfunnet og betydningen den har for LBHTI-personer.

Opp gjennom historien har skeiv kjærlighet manifestert seg på ulike måter. Kunsten kan fungere som et speilbilde av kjærligheten, og sårbarheten som følger med. I denne utstillingen bretter kunstnere fra Kina, Norge og Sverige ut sine liv, historier, drømmer og lyster. Utstillingen inneholder også historiske og anekdotiske fortellinger i form av et bilde, et maleri, et musikkstykke eller setning som skildrer den skeive kjærligheten. Dette er kun bruddstykker av en større historie og virkelighet. Det blir derfor opp til betrakteren å danne sin egen formening og bilde av kjærlighetens mangefasetterte historie. Personlige og fiktive historier flettes inn i hverandre. Nåtid blir fortid og fortid blir nåtid. Kjærligheten er universell og tiden er ikke lineær.

Utstillingen er også en hyllest til pionerene som har gjort det mulig for oss som lever i dag å bryte med normer for kjønn og seksualitet – både i Norge, Kina og land med progressiv lovgivning.

Fram til 1972 var mannlig homofili forbudt i Norge, selv om det i praksis ikke ble straffet fra begynnelsen av 1900-tallet. I Norge har vi de siste tiårene opplevd mer synlighet og aksept i offentligheten rundt kjønns- og seksualitetsmangfold, men LBHTI personer i mange land i verden opplever fremdeles stor grad av diskriminering og undertrykkelse.

Kina opplever store omveltninger, som også har resultert i positive endringer i oppfattelsen av seksualitet og identitet og ikke minst LHBTI-tematikk. Homoseksualitet ble avkriminalisert i 1997 og siden 2001 har det ikke lenger vært sett på som en mental sykdom. Internett og et mer åpent samfunn har ført til større bevissthet rundt individuelle rettigheter. Men det er fremdeles mange tabuer knyttet til det å være skeiv.

Utstillingen er et samarbeidsprosjekt mellom Kunstplass, Kulturhistorisk Museum Universitetet i Oslo og Skeivt Arkiv Universitetet i Bergen. Takk til faglige råd og utlån av kunstverk fra Världkulturmuseerna i Stockholm og Preus Museum i Horten.

Utstillingen åpner i sammenheng med Oslo Pride i juni 2018 og vises i Historisk Museum.

Presentasjon av noen av kunstnere:

Utstillingen vil inkludere kjente kinesiske kunstnere som Gao Brothers, Chi Peng, Ma Liuming og Zhang Yuan. Shi Tou er den første kvinnen som kom ut som lesbisk i Kina, og utstillingen ”Secret Love” inneholder mange av hennes verk fra 1997 fram til i dag. Li Xinmo er en av få kinesiske kunstnere som er en åpen feministisk og skeiv kunstner.

Bolette Berg (1872-1944) og Marie Høeg (1866-1949) var et norsk lesbisk par som rundt 1900-taller tok en mengde bilder av hverandre og andre der de lekte med identitet, kjønn og nærhet. Det lyser kjærlighet – og kjær leik – av disse lekne, nære, personlige og innimellom satiriske bildene. Fotografiene har samtidig en modernitet i uttrykket som kan få betrakteren til å tro at bildene kunne vært et konseptuelt samtidskunstprosjekt anno 2018 – og ikke bilder tatt etter stengetid av Berg&Høeg på fotostudioet sitt i Horten rundt 1900. Bildene som vises i utstillingen ”Kjær Leik / Secret Love” er utlånt av Preus Museum.

Sam Hultin, svensk samtidskunstner som jobber med marginalisertes historier og skeiv historiefortelling. Hen lager et nytt videoverk til utstillingen om den opphøyde kjærligheten til transpersoner. 

Martine Johansen, Oslobasert forfatter og SLAM-poet har laget et nytt verk. 

Sara Christensen, dansk Oslobasert kunstner viser en serie objekter med tittelen “Once again i wake up and realize you are gone”.

 

Utstillingsperiode: 21. juni - 26. august 2018

Vernissage: fredag 22. juni kl. 18 – åpnes av ordfører Marianne Borgen.

Sted: Historisk Museum, Frederiks gate 2, 0164 Oslo

Kurator/produsent: Kunstplass – Contemporary Art [Oslo] ved Henriette Stensdal og Vibeke Hermanrud.

Støttet av: Fritt Ord og Kulturetaten

 

 

 

Copyright: Kunstplass [10]