om Kunstplass | utstillinger & events | praktisk info

 

twitter

| kommendetidligere

 

Utstillingen skeivt uteliv i Norge 1950 – 2018

Utstillingsperiode: 2. juni - november 2018
Sted: Universitetsmuseet i Bergen, Muséplass 3
Kunstnere: Fin Serck-Hanssen, Inge Ås og Paulina Tamara
Arrangør: Skeivt Arkiv Universitetet i Bergen.
Kurator/produsent: Vibeke Hermanrud og Henriette Stensdal Kunstplass Contemporary Art [Oslo].

Velkommen til Utstillingen Skeivt Uteliv som tar pulsen på forskjellige epoker i skeivt uteliv i Norge. Utstillingen er den første i sitt slag og viser en ny samling på over 1000 fotografier, 100 plakater og tidslinje med mer enn 90 klubber og barer fra 1950 til dags dato.

I arbeidet med å ta vare på og formidle skeiv historie, historien om annerledes kjønnsuttrykk og seksualiteter, har det vært mye fokus på organisasjoner og politisk rettighetskamp. Dette perspektivet er viktig, men uformelle miljøer, møtesteder og utesteder har vært minst like viktig for folks muligheter til å utvikle identiteter og liv på tvers av samfunnets forventninger til kjønn og seksualitet.

Utstillingen kan forstås ut fra tre perioder som vi har valgt å kalle Coming In (1950-1972) – Coming Out (1972-1999) – Supersaturation (2000-2018). Før 1972 ble det arrangert hemmelige fester, og det finnes knapt et bilde eller andre effekter fra ute livet fra denne perioden. I 1972 ble straffeloven §213 (også kjent som homoparagrafen) opphevet. Der utestedene først var skjulte og la vekt på diskresjon kom på 70-tallet uttrykket ”å komme ut”. Fra 2000 og frem til i dag er det mer flytende overganger mellom kjønnene og også hvordan utelivet benyttes. Den fire meter lange tidslinjen illustrerer dette godt.

Da Fincken åpnet i 1992 var det et av de første utestedene i Norge med store vinduer på gateplan og tydelig profilering mot det skeive miljøet. I Bergen handler navn som Fincken, Chianti, Ranhuset, Frimerket og Studio 52 for mange om mer enn bare et utested - det er steder der en har funnet seg selv og fått et liv som et helt menneske.

Skeivt Uteliv er en utstilling som dokumenterer og formidler historien om dette utelivet. De som har levd denne historien er med på å forme utstillingen gjennom foto, video, gjenstander, dokumenter og livshistorier.

Tre kunstnere er invitert med for å tolke tidsånden i «sin» epoke: Fin Serck-Hanssen (foto), Inge Ås (silketrykk/tegneserie) og Paulina Tamara (foto).

Takk til alle dere som generøst har gravd og delt fra private fotoalbum og arkiv!

Skeivt arkiv tar vare på, dokumenterer og formidler skeiv historie eller LHBT-historie.

www.skeivtarkiv.no     www.facebook.com/skeivtuteliv

LHBTI: Lesbisk, Homofil, Bifil, Trans og Intersex.

 

 

 

Copyright: Kunstplass [10]