om Kunstplass [10] | utstillinger & events | praktisk info

 

twitter

| kommendetidligere

 

Om utstillingen | om Jaakko Niemelä | intervju med Jaakko av Silje Rønneberg Hogstad


Stillbilde "Nostalghia", 2017


Stillbilde Nostalgia, 2014

På lengselens hav
Nostalgia av Jaakko Niemelä (FI)
28.09 – 28.10.2017
Kunstplass [10]

Utstillingsåpning 28. september kl. 18.00.
Urpremiere på det videoverket "Nostalghia" (2017) med live-sang av kammerkoret Ensemble 96.
Utstillingen er kuratert og produsert av Kulturbyrået Mesén i samarbeid med Finsk-norsk kulturinstitutt og Kunstplass [10].

"Nostalgia" består av tre kunstverk: to videoinstallasjoner og en vanninstallasjon utendørs.

Utstillingen er en del av det langsiktige kunstneriske prosjektet "Nostalgia", basert på Jaakko Niemeläs forskning om farens liv. Hans far, Erkki Niemelä, var sjøkaptein og tilbrakte mesteparten av livet sitt på havet. Han døde da Jaakko Niemelä var 26 år, og siden har Niemelä samlet data: brev, notater, fotografier fra farens reiser. Gjennom dette prosjektet prøver Niemelä å gå i farens fotspor for å bli bedre kjent med ham.

Nostalgia", 2014
Videoen plasserer oss på skipets dekk der vi kjemper mot en storm mens skipet kastes opp og ned av enorme bølger. Det er vanskelig å rive blikket løs fra stormens gap, det er både fascinerende og skremmende på samme tid. Verket er inspirert av et fotografi som Jaakko Niemeläs far har tatt. (09:38min)

“The Departure”, 2017
Installasjon i almetreet utenfor Kunstplass [10], i Deichmannsgate. Sorgfull, men fascinerende vakker, fremkaller denne installasjonen ambivalente følelser som berører og gleder.

"Nostalghia", 2017
Videoverket inviterer til en drømmelignende, mystisk reise på havets bunn. Lek mellom lys og skygger kombinert med den sakrale barokkmusikken gir videoen et snev av dramatikk og tragedie. (04:48min)

Utstillingen er støttet av Kulturetaten Oslo kommune, Finsk-norsk kulturinstitutt, Norsk-finsk kulturfond, Kulturfondet for Finland og Norge.

 

 

 

Copyright: Kunstplass [10]