om kunstplass 5 | utstillinger & events | praktisk info  
twitter
| kommendetidligere

 

om utstillingen | tekst av Elina Halttunen

Kreditering:
Katja.
Foto: Pinja Valja, Monokini 2.0. Project by Nutty Tarts / Tärähtäneet ämmät
Designer: Mert Otsamo.

Monokini 2.0 – Hvem sier man trenger to?

Vernissage: Torsdag 15. januar kl.18:00
Ustillingsperiode: 15. - 31. januar 2015
Artist talk: Fredag 16.januar kl. 14:00 med Katriina Haikala og Vilma Metteri
Kunstnerisk leder: Kunsterduoen Tärähtäneet Ammat / Nutty Tarts (Katriina Haikala og Vilma Metteri)

Monokini 2.0 er et kunstprosjekt som setter spørsmålstegn ved populærkulturens begrensede oppfatning av det kvinnelige skjønnhetsidealet.

Prosjektet ønsker å utvide forståelsen om hva som er akseptabelt og vakkert med menneskekroppen ved å designe en badetøyskolleksjon for kvinner som har gjennomgått brystoperasjon og kirurgisk fjernet et bryst (mastektomi). Butikkenes utvalg av badetøy er designet for kvinner med to bryst, til tross for at mange kvinner etter en brystoperasjon ikke ønsker å få brystet konstruert, og vil fortsette livet med ett eller ingen bryst. Monokini 2.0s badetøy skjuler ikke arret, men viser det. Når man ha mistet ett bryst, finnes det ikke noe å skjule.

En gruppe finske motedesignere produserte hver sin unike badedrakt for Monokini 2.0-prosjektet. Modellene for Haute Couture-kolleksjonen Monokini 2.0 er brystopererte kvinner. Kunstnerisk leder er kunstnerduoen Tärähtäneet Ämmät/Nutty Tarts. Den opprinnelige ideen kommer fra Elina Halttunen, en kvinne med ett bryst. Utstillingen består av 10 store fotografier.

Prosjektet fikk navnet Monokini 2.0 etter inspirasjon av Rudi Gernreich, som på 60-tallet designet en badedrakt som viste begge brystene. Han kalte plagget Monokini. Rudis Monokini var mer enn en badetøy. Han ville forandre samfunnet og bidra til frihet og frigjøring. Det gjør Monokini 2.0. også. Takket vare Rudis Monokini ble det lettere å gå toppløs på stranden. Nutty Tarts håper også at Monokini 2.0 prosjektet vil gjøre det lettere for kvinner som har mistet ett bryst å vise det på stranden om de vil det.

Utstillingen i Oslo er et samarbeid mellom Tärähtäneet Ämmät/Nutty Tarts, Kunstplass [10] og Finsk-norsk kulturinstitutt, og er støttet av Nordisk Kulturråd, Kulturfondet for Norge og Finland og FINNO.

Tärähtäneet ämmät/Nutty Tarts (Katriina Haikala och Vilma Metteri) er en kunstnerduo fra Helsingfors, Finland. De har arbeidet sammen siden 2007. Nutty Tarts tar stilling til ulike fenomen i vår kultur og vekker diskusjon med sine provokative prosjekter. De har spesielt interessert seg for spørsmål rundt kropp, mote, kvinnelighet og likestilling. Kunstnerne har planlagt og gjennomført flere kollektive kunstprosjekter og vekket oppmerksomhet med sine workshops, performancer og intervensjoner der de engasjerer publikum.

Finsk-norsk kulturinstitutt arbeider for å fremme kulturelle relasjoner mellom Norge og Finland og for å presentere omfattende finsk kunst og kultur i Norge. Finsk-norsk kulturinstitutt har lokaler i Oslo, men hele
Norge hører til instituttets virksomhetsområde.

Prosjektet ha blitt vist i Finland på The Finnish Museum of Photography (mai-sept 2014) og i Sverige på Museum Anna Nordlander (høsten 2014). Etter å ha blitt vist på Kunstplass vandere utstillingen videre til Stockholm der det vil bli vist i april.

For mer informasjon se følgende linker:
Monokini 2.0
Nutty Tarts

Åpningstider: ons-søn 13-17

Følg med på hva som skjer på facebook .

Utstillingen er støttet av Finno og Kulturrådet:

 

 

   
 

Copyright: Kunstplass [10]