om kunstplass 5 | utstillinger & events | praktisk info ||  
| kommendetidligere

 

om utstillingen | om Jan Hakon Erichsen

-kunstplass 5 har gleden av å presentere
Jan Hakon Erichsen ”Dirty Origami”
20.10. - 3.11. 2012

Vernissage: lør. 20.okt. kl. 15:00

Jan Hakon Erichsen bretter origami i umulige materialer med rå kraft og grove verktøy for å fremprovosere frustrasjonen som kan oppstå i kreative prosesser. På -kunstplass 5 viser Erichsen for første gang i Norge en ren origamiutstilling med skulptur og video.

Erichsen har alltid vært fascinert av origami, noe som har ledet til mange forsøk på å bli en viderekommen papirbretter. ”Frustrerende timer med altfor kompliserte modeller fikk meg tilslutt til å innse at den kampen var tapt før jeg begynte,” sier Erichsen.
 
På –kunstplass 5 koker han origamien helt ned til beinet og undersøker bretting som handling. Han tvinger ordinære objekter inn i grunnleggende origami former. Dette utvikler seg til skulpturer som nesten faller fra hverandre etter insisterende forsøk på bretting, men hvor geometrien sørger for å opprettholde et spor av orden i kaoset.

Videoen "The Shape of Things to Come (Origami Odyssey)" er et av hovedverkene og tar form som en instruksjonsvideo i Erichsens skitne origami. Den er delt inn i flere kapitler hvor alle innledes med en illustrasjon av en klassisk bretteteknikk og fortsetter med at kunstneren forsøker å bruke denne teknikken på forskjellige husholdningsobjekter.

60- og 70-talls kunstnere som Chris Burden og Bruce Nauman er viktige referanser, og Erichsen etterstreber samme umiddelbarhet som man finner i deres arbeider. I tillegg har deres forhold til atelieret og den tilsynelatende korte veien fra idé til handling spilt en viktig rolle for hans kunst.

Utstillingen er støttet av Norsk kulturråd:

 
 

Copyright: -kunstplass 5